Hakkımızda
Sugözü, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür.
1400’lü yıllardan itibaren yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanan Sugözü Köyü’nde bulunan, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan cami ve çeşme önemli tarihi yapılardır. Eskiden “Eksi” ismi ile anılan köy, Türkçe isim değişikliği ile birlikte zengin su kaynaklarına sahip olmasından dolayı Sugözü ismini aldı.
Sivas iline 193, Koyulhisar ilçesine 23 Km. uzaklıktadır. Köyün iklimi, Kelkit vadisi üzerinde olmasından dolayı ılımandır.
Sugözü’nde, daha çok tarım ve hayvancılık yapılmakla birlikte, son yıllarda arıcılık ve seracılık alanlarında da önemli mesafeler kat edildi. Köyün Baş Yayla, Dağ Eksi ve Sorhun yaylalarında yaz aylarında tarım ve özellikle de hayvancılık yapılmakta. Yaylalar, ayrıca su kaynakları ve bol oksijene sahip olmasından dolayı gurbetten gelen Sugözülüler tarafından tatillerini geçirmeleri için tercih edilmekte.
1960’lı yıllardan sonra büyükşehirlere yapılan göçlerle birlikte, köydeki birlikteliği şehirde de sürdürmek isteyen Sugözülüler, bu amaçla 1966 yılında İstanbul-Bakırköy-Osmaniye’de Sugözü Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği'ni kurdu. Bu dernek, aynı zamanda yörede kurulan ilk derneklerden biri olma özelliğini de taşıyor. O günkü dernek kurucuları ve üyeleri, köylerine dönük kalkınmanın ve gelişmenin altyapısını oluşturdu. Bu altyapının Sugözü’nün gelişiminde temel olacağını düşünerek, bu yönde çalışmalar yaptı. Dernek ilk iş olarak, 1974 yılında devlet-dernek iş birliği ile Kelkit Irmağı üzerine köprü yapımını gerçekleştirdi.. Köprü, bahar ve kış aylarında ilçe bağlantısı tamamen kesilen köy için bir dönüm noktası oldu. Köprü sayesinde köye ulaşım sağlanmış ve bu yolla Sugözü’nün gelişimi için bir altyapı oluşturuldu. Köy ile dernek arısındaki iş birliği, o zamanda günümüze kadar herkese örnek teşkil edecek şekilde hizmetler serisini yürütmeye devam etti. Ayrıca, köy içi yolları genişletme çalışmaları ve mezralara giden yolların ıslah çalışmaları yapılmasının yanında, köy ve dernek iş birliği ile yaptırılan modern sağlık ocağı, doktoru, hemşiresi ve sağlık memuru ile Sugözü ve çevre köylere hizmet vermekte. Toplumsal kalkınma için bir binaya ihtiyaç duyulması üzerine yine köy ve dernek iş birliği ile 2 katlı toplum kalkınma ve eğitim binası yapıldı. İçinde lokali, eğitim salonu, kütüphanesi, misafirhanesi, muhtarlık odası ve santral odası bulunan bina, hem Sugözü’ne hem de çevre köylere hizmet vermekte. Bol su kaynaklarından yararlanmak isteyen Sugözülüler, Y.S.E. ile yapılan temaslar sonucu modern bir sulama tesisini köyün hizmetine sundu. Beş köye hizmet veren otomatik telefon santralı büyük uğraşlar sonucu köye kazandırılırken, yine evlere içme suyu projesi, devlet ve köy dernek iş birliği sonucu gerçekleştirilerek, her ev içme suyuna kavuşturuldu. Kanalizasyon şebekesi bulunun Sugözü’nde, yollar iki arabanın geçeceği şekilde genişletilirken, kaldırımlar yeniden inşa edildi.
Sugözü Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, İstanbul’da her yıl piknik ve gece düzenlemekte, belirli zamanlarda üyelerle bir araya gelip, sosyal aktivitelerde bulunmakta.
Coğrafi yapısı dolayısı ile bazı doğal afetlerle karşı karşıya kalan Sugözü, 1939 depreminde bölgede en fazla kayıp veren köy. 17 Mart 2005 tarihinde meydana gelen heyelanda, Kuzulu mezrasında 50 hane toprak altında kalırken, burada 15 Sugözülü, hayatını kaybetti.